BDDK 2019 Yılı Bütçe Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi

2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Bütçesi, 22 Kasım 2018 Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleşen Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerine, Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak başta olmak üzere Bakan Yardımcıları; Bülent Aksu, Dr. Nurettin Nebati, Osman Dinçbaş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nu temsilen ise BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, BDDK Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Kurt, BDDK Başkan Yardımcısı Necati Kocaman, Daire Başkanları ve kurum personelinden oluşan heyetle katılım sağlandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2019 Yılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Bütçe Teklifi kabul edildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bakanlığın bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, alınan tedbirlerin finansal piyasalar üzerindeki olumlu etkilerinin görülmeye başlandığını belirterek, mali disiplin temel çıpamız olacak, dedi. Albayrak bankacılık sektörünün, güçlü sermaye yapısı, yüksek karlılığı ve varlık kalitesi ile birçok ülkeye kıyasla daha iyi bir performans sergilediğini söyledi.

Ağustos ayında döviz kurunda makroekonomik temellerle bağdaşmayan spekülatif ataklar yaşandığını belirten Albayrak sözlerine şöyle devam etti: “Finansal piyasalarda gözlenen bu dalgalanmaları azaltmak, likidite sıkışıklığını gidermek, finansal istikrarı desteklemek ve piyasaların etkin işleyişini sağlamak amaçlarıyla TL ve döviz likiditesine yönelik gerekli tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda, bankaların swap işlemlerine yüzde 25 öz kaynak sınırı getirilmesi, mevduat hesaplarında stopaj oranlarının ayarlanması, ihracat bedellerinin yurda getirilmesi ve döviz olarak yapılan sözleşmelerin TL cinsinden hazırlanması gibi çeşitli adımlar atılmıştır. Bu tedbirlerin finansal piyasalar üzerindeki olumlu etkileri görülmeye başlanmıştır."

İhracatın AB ülkelerinden kaynaklanan güçlü talep ile birlikte artış eğiliminde olduğuna dikkat çeken Albayrak, "İthalat iç talepteki dengelenme süreci ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle Haziran ayından itibaren daralmaya başlamıştır. 2018 yılı Mayıs ayına kadar artış eğilimi gösteren cari işlemler açığı Haziran ayından itibaren azalma eğilimine girmiştir" dedi. Albayrak, cari işlemler açığının GSYH'ye oranının 2017 yılındaki yüzde 5.6 seviyesinden 2018 yıl sonunda yüzde 4.7'ye gerilemesinin beklendiğini belirtti.

Görüşmelerin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı Bütçesi kabul edildi. Sonrasında da hatıra fotoğrafı çekildi.