BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben Türkiye 2023 Zirvesi’ne katıldı

TÜRKİYE 2023 ZİRVESİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, 29 Kasım 2019 Cuma günü Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen Türkiye 2023 Zirvesi’ne katıldı ve A Para TV’de yayınlanan canlı yayına konuk olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sabah Gazetesi’nin organizasyonunda bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye 2023 Zirvesi'nde, A Para canlı yayınına konuk olan BDDK Başkanı Akben, ekonomi ve bankacılık sektöründe 2019 yılını değerlendirerek Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında dengelenme sürecinin kazanımlarına dikkat çekti. BDDK Başkanı Akben, “2018 Ağustos’tan beri dengelenme sürecine girdik, bunun sonuçlarını da son dönemde aldık. Faiz ve enflasyon geriledi, döviz kuru sabit seviyelerde kalıyor. Hatırlarsınız Ağustos 2018’de swap kararı aldığımız kur seviyelerindeyiz. Aşağı yukarı 16-17 ay geçmiş ve aynı seviyelerdeyiz, geçen zamandaki faiz ve enflasyon farkını eklediğimizde kurun aslında çok daha aşağıda olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

BDDK Başkanı Akben, “2020’de yüzde 5 ve üzeri büyüme rakamları istihdam açısından önemli. Bunun da en büyük destekçisi kredi büyümesi ve sanayi yatırımlarının artması ile birlikte istihdam oluşumu. Bu da bankalardan alınan kredilerle oluşuyor. Kredi maliyetlerinin yüksek olması uluslararası rekabeti etkiliyor, yatırım yapacakların yatırımlarını etkiliyor ve istihdama yansıyor. Bu süreçte kamu bankalarımız önemli destek sağladılar, daha fazla destek sağlamaları lazım. Son faiz kararlarından sonra kamu bankalarının yanı sıra diğer bankaların yavaşta olsa desteklerini görmeye başladık daha da artmasını bekliyoruz.”

BDDK’nın bazı yetkilerinin Merkez Bankası’na devredilmesiyle ilgili konuya açıklık getiren Akben, “Elektronik Para Kuruluşlarının lisanslama ve denetimini BDDK yapıyordu. İşin bir bölümü ise Merkez Bankası Ödemeler Genel Müdürlüğü altındaydı. Elektronik para ve nakit para ayrılamaz şeyler. Önümüzdeki yıllar için, çok başlılıktan ziyade bir yerde konservatif olarak toplanması öngörüldü. Ve bizdeki lisanslama ve denetim kısmı, Merkez Bankası Ödemeler Genel Müdürlüğü altına devredildi. Daha işlevsel ve daha kontrol edilebilir oldu.” şeklinde konuştu.

2020 yılında sektörle alakalı beklentisi sorusuna ise Akben, “2020 yılının bankacılık sektörü açısından daha iyi olacağını mutlak surette öngörülüyor. IMF, OECD ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların raporlarında da Türkiye’nin büyüme rakamları yükseltiliyor. Büyüme rakamlarının YEP kapsamında da yer aldığı gibi, 2020 yılında daha iyi seviyelere çıkacağını bekliyoruz. Ve bu göstergeler bizi umutlandırıyor.” şeklinde yanıt verdi.

Türkiye 2023 Zirvesi’nde, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açılış konuşması yaptı.

Bakan Kurum, şehirlere gelecek ve Türkiye'nin 2023, 2053, 2071 hedefleri adına baktıklarını ve vatandaşların yaşam kalitesini yükseltecek, şehirleri marka şehir haline getirecek ve dünya şehirleriyle yarıştıracak projeleri yapmaya gayret gösterdiklerini söyledi.

Bakan Kurum, "İstanbul'u finans merkezi haline getirecek çok önemli bir adımı Ataşehir'de İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin yapımıyla attık. İçinde BDDK'nin SPK'nin, Merkez Bankasının, Ziraat Bankasının, Halk Bankasının, Vakıf Bankın, Borsanın olduğu çok önemli bir alan. Sadece şehrimizi değil, yakın Avrupa'yı ve Orta Doğu'yu ilgilendiren finans merkezinin inşaatını hızlandırdık ve 2021 yılı sonu itibarıyla da tamamlamak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Zirvede, Türkiye'nin 2023 vizyonunun ve gelecek stratejilerinin tartışılacağı 'Geleceğin Şehirleri', 'Savunma Sanayi' ve 'İhracat' isimli paneller gerçekleştirildi.