BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben A Para Ekonomi Masası programına konuk oldu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, A Para’da yayınlanan ‘Ekonomi Masası’ programının konuğu oldu.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Özlem Doğaner ve Dilek Güngör’ün sunduğu ‘Ekonomi Masası’ programında son dönemde gündemde yer bulan kur korumalı TL vadeli mevduat (KKM), dijital bankacılık, yatırım bankacılığı, katılım finans ve tasarruf finansman şirketlerine ilişkin soruları yanıtladı. Akben’in programda dile getirdiği bazı hususlar şu şekilde:

KUR KORUMALI MEVDUATA TALEP GÜÇLÜ

Programda, KKM hesabına talebin devam ettiğini ifade eden Akben, henüz yeni bir ürün olmasına rağmen toplam KKM tutarının program tarihi itibarıyla 290 milyar TL’yi geçtiğini, tüzel kişilere tanınan vergi avantajı ile birlikte kurumsal talebin de artarak devam ettiğini ve 620 binden fazla müşterinin KKM’ye teveccühü olduğunu belirtti.


"Bankacılık Sektörü, “Sağlam Ve Güven Veren” Yapısıyla Türkiye Ekonomisi İçin Önemli Bir İstikrar Çıpası Olmaya Devam Etmektedir"

Bankacılık sektörünün en önemli sağlamlık göstergelerinden birisi olan sermaye yeterliliği oranının Aralık 2021 itibariyle yüzde 18,3 ile yasal sınırların oldukça üzerinde olduğuna dikkat çeken Akben, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bankaların aktif kalitesini gösteren önemli göstergelerden birisi olan kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3,1 seviyesindedir. Ayrıca, takibe dönüşen krediler için karşılık ayrıma oranı bu dönemde yüzde 79,7 seviyesinde oluşmuştur. Yani bankalarımız, Avrupa Birliği ortalamasının oldukça üzerinde olacak şekilde tahsili geciken alacaklarının yüzde 80’i kadar karşılığı hâlihazırda ayırmış durumdadır. Pandemi döneminde devreye alınan ve kredilerin takip hesaplarına atılma sürelerine esneklik getiren uygulama sonlandırılmasına karşın, sektörün aktif kalitesinde herhangi bir bozulma gözlenmemiştir.”

Akben, bankacılık sektörünün 2022 yılında da, daha önce olduğu gibi reel sektörün finansmanında başat rolü üstleneceğini vurgulayarak, tasarruf sahiplerinin korunmasını ve kredi mekanizmasının etkin çalışmasını amaçlayan BDDK’nın bu amacın gerçekleşmesi için pandeminin başladığı dönemden itibaren gerekli tedbirleri aldığını ifade etti.

Müstakil Katılım Finans Kanunu Yeni Bir Dönüm Noktası Olacak

Katılım finans sektörü için önümüzdeki dönemin, yeni bir dönüm noktası olacağını değerlendiren Akben, Ekonomi Reformları Eylem Planında da yer verildiği üzere hâlihazırda üzerinde çalıştığımız kritik eylemlerimiz var. Bunlardan en önemlisi olan Müstakil Katılım Finans Kanunu, dedi.

Dijital bankalar hiçbir şubesi olmadan sadece dijital kanallardan hizmet verecek

Dijital Bankacılık Yönetmeliğinin 29 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Akben, bu düzenleme ile ülkemizde hiçbir şubesi olmadan sadece dijital kanallar üzerinde hizmet verecek bankaların kurulmasının önü açılmıştır, ifadelerini kullandı.

Öte yandan Akben, taşıt kredilerinde sektör taleplerinin de dikkate alınarak yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi.