BDDK Başkanı Akben FKB 10.Olağan Genel Kurulunda konuştu

FİNANSAL KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB) 10. OLAĞAN GENEL KURULU

Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) 13 Mayıs 2022 Cuma günü gerçekleşen 10. Olağan Genel Kurulunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben açılış konuşması yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati ile Bakan Yardımcısı Murat Zaman’ın katılımıyla İstanbul Levent’te gerçekleşen genel kurul toplantısına BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ve BDDK Kurul Üyeleri Ahmet Aksu, Hurşit Yıldırım, Mustafa Balcı ve Olcay Turan katılım sağladı.

Genel kurul açılışında Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, "Yeni ekonomi modelemizin ana hedefi, yatırım, üretim ve istihdamı artırmak, veriler büyümede 2022 yılının ilk çeyreğinde %6-7 gibi bir rakama işaret ediyor" dedi. Bakan Nebati, enflasyon ile topyekün mücadele ederek başarıya ulaşılacağına vurgu yaparak, "Vatandaşımızın alım gücünü eskisinin üzerine çıkaracağız" şeklinde konuştu.

FKB 10. Olağan Genel Kurulunda konuşan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ise, "Finansmanların rekabet koşulları içerisinde, uygun maliyetli ve selektif koşullarda sağlanması banka dışı mali kuruluşlarımızın önceliği olmalıdır" dedi.

BDDK Başkanı Akben, "Banka dışı mali kuruluşlarımız, özellikle, ülkemizin ekonomik büyüme, istihdam ve ihracatında kayda değer bir payı bulunan KOBİ'lerimizin finansman kaynaklarına erişiminde kritik bir öneme haizdir." ifadelerini kullandı. Akben genel kurulda yaptığı konuşmada banka dışı mali kuruluşların önemine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Banka dışı mali kuruluşlarımız, özellikle, ülkemizin ekonomik büyüme, istihdam ve ihracatında kayda değer bir payı bulunan KOBİ'lerimizin finansman kaynaklarına erişiminde kritik bir öneme haizdir. Finansmanların rekabet koşulları içerisinde, uygun maliyetli ve selektif koşullarda sağlanması banka dışı mali kuruluşlarımızın önceliği olmalıdır."

Akben, enflasyondaki sıra dışı gelişmenin yapısal bir sorundan ziyade küresel arz problemlerinden kaynaklanan geçici bir süreç olduğunu ve bir süre sonra piyasa dengesinin tekrar oluşacağını belirterek, "Nitekim tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen ekonomimizin çarkları dönmeye devam ettiğini, ihracat tutarlarımız giderek artmakta olduğunu, herhangi bir ürünün tedarikinde sorun yaşanmadığını gözlemlemekteyiz." dedi.

Küresel makroekonomik koşullara rağmen ekonominin işlemeye devam etmesinde finansal sektörün önemli katkısı bulunduğunu ifade eden Akben, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Güçlü sermaye yapıları, profesyonel yönetim anlayışları ve yeniliklere hızlı uyum kapasiteleri ile finansal kuruluşlarımız ekonomimizin güçlü dayanak noktalarından biri olmaya devam etmektedir. Elbette finansal sektör kuruluşları arasında da banka dışı mali kuruluşlarımızın özel bir yeri bulunmaktadır."

Akben, banka dışı mali kuruluşların finans sektöründeki tamamlayıcı rolüne dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim otorite olarak temel stratejilerimizden biri, banka dışı mali sektörümüzü hem faaliyet ve ürün çeşitliliği hem de pazar payı bakımından da geliştirmektir. Bu bağlamda finansal inovasyona, özelliklede finansal hizmetlerin dijitalleşmesine özel bir önem verdiğimizi ifade etmek isterim.Hepimizin takip ettiği üzere, birçok hizmet sektörü gibi finansal hizmetler de dijital platformlar üzerine inşa edilmektedir. Banka dışı mali kuruluşlarımızın da bu sürece dahil olması, gerekli teknolojik altyapılarını oluşturarak makul maliyetli, etkin ve esnek hizmetler sunması elzemdir."

BDDK olarak, finansal hizmetlerin güvenli bir ortamda ve etkin bir şekilde sunulması için gerekli düzenleme ve denetim altyapısını oluşturarak sektörleri desteklediklerini ifade eden Akben, "Önümüzdeki dönemlerde de ihtiyatlı düzenlemelerle finansal sektörlerimizde dijital dönüşümü kolaylaştırmaya ve teşvik etmeye devam edeceğiz. " ifadesini kullandı.


Akben, yakın gelecekte giderek öneminin artmasını beklenen diğer bir alanın ise yeşil finansman faaliyetleri olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Uluslararası standartlar çerçevesinde, finansal kuruluşların portföylerinin giderek artan oranda yeşil varlıklardan oluşması gerekeceğini öngörüyoruz. Bu durum, hem finansal sektörümüzün mali istikrarı hem de ekonomimizin yeşil dönüşümü için şimdiden önlem almamızı gerektiren bir husustur. Bu noktada, banka dışı mali kuruluşlarımızdan ve Finansal Kurumlar Birliğimiz'den yeşil finansman konusuna özel bir önem vermesini beklediğimizi ifade etmek istiyorum."


Tüm finansal kiralama, faktoring, finansman, varlık yönetimi ve tasarruf finansman şirketlerinin dikkat etmesi gereken 3 temel ilke bulunduğuna vurgu yapan Akben, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"İlk olarak, finansal faaliyetlerin bir tür kamu hizmeti niteliği taşıdığı unutulmamalıdır.Bu nedenle, söz konusu hizmetleri sunan şirket yöneticilerinin kamusal bir sorumluluk taşıyormuşçasına hareket etmelerinde yarar bulunmaktadır. 2'ncisi, finansal müşteriler gerçekte finansal kuruluşların paydaşlarıdır ve şirketlerin onların durumlarını dikkate almama gibi bir lüksü bulunmamaktadır. Bu bakımdan, banka dışı mali kuruluşlarımız, müşterileri ile karşılıklı kazanca dayanan, uzun vadeli iş ilişkileri kurmalıdır. 3'üncüsü, her türlü finansal faaliyetin esasında bir 'risk yönetimi' faaliyeti olduğu zihinlerden çıkartılmamalıdır. Eğer risk yönetimi ihmal edilir, faaliyetler yalnızca reklam ve pazarlama anlayışı ile sürdürülmeye kalkılırsa, bir süre sonra istenmeyen sonuçlarla karşılaşılacağı bilinmelidir."