BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben UMREK'in, Uluslararası Maden Rezervleri Raporlama Standartları Komisyonu (CRIRSCO) üyeliği tanıtım toplantısında konuştu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, Türkiye''nin Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu''nun (UMREK), 6 Haziran 2018 Çarşamba günü gerçekleştirilen Ulusal Maden Rezervleri Raporlama Standartları Komitesi''ne (CRIRSCO) üyelik lansman toplantısında konuşma yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda, İstanbul’da düzenlenen “UMREK’in Tanıtım ve Uluslararası Maden Rezervleri Raporlama Standartları Komisyonu (CRIRSCO) üyeliğine tanıtım toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu'nun CRIRSCO üyeliğiyle beraber, maden sahalarımızda yapılan arama ve işletme faaliyetlerine ait sondaj, analiz, test ve her türlü çalışma verisi artık uluslararası standartlarda ve tüm dünyada geçerli UMREK kodu ile raporlanacak. Şimdi madenlerde 'Türkiye vakti' diyoruz. Türkiye'de yatırım yapan hiçbir yatırımcı kaybetmedi, istiyoruz ki madencilik alanında da yatırımcılar girsin, kazansın" dedi

"Madencilik önümüzdeki dönemin parlayan yıldızı olacak." hedefi kapsamında, 2016'da kurulan UMREK'in geçen ay CRIRSCO üyeliğine kabul edildiğini aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, UMREK sayesinde tüm raporlama işlemlerinin artık kendi yetkin mühendislerimiz 06 Haziran 2018 BDDK tarafından yapılacağını söyleyerek, "Böylece çok önemli, eğitimli iş gücü istihdamı sağlayacağız. Bunun için UMREK ile birlikte Yerbilimleri Maden ve Metalürji Profesyonelleri Birliği'nin (YERMAM) de kuruluşunu tamamladık. Yetkin kişi sertifikası YERMAM tarafından önerilecek, sertifikayı UMREK verecek. Çok sayıda farklı mühendislik disiplinine de büyük bir iş alanı sağlayacağız." diye konuştu.

Yatırımcı uluslararası standartlarda daha açık, şeffaf ve güvenilir bilgiye erişim imkanı yakalayacak

UMREK ile yatırımcının risklerini azalttıklarını ve veri kolaylığı sağladıklarını belirten Albayrak, sözlerine şu şekilde devam etti: "Yatırımcı uluslararası standartlarda daha açık, daha şeffaf ve daha güvenilir bilgiye erişim imkanı yakalayacak, istediği bilgiye her an ulaşabilecek. Yatırımcı gelecek hangi veriye ihtiyacı varsa alacak, değerlendirecek ve kararını verecek. Bu veriler yatırımcılarla paylaşılacak ki üretime geçsin. İstihdam artsın, ekonomi büyüsün." İstanbul’da düzenlenen Türkiye'nin Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu'nun (UMREK), Uluslararası Maden Rezervleri Raporlama Standartları Komisyonu (CRIRSCO) üyeliği tanıtım toplantısında konuşan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, tüketicilere konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranının yüzde 80'ini aşamayacağının hükme bağlandığını anımsatarak, "Ülkemizde enerji verimliliği yüksek konut sayısının artırılmasına katkı sağlanabilmesi amacıyla yeni bir değişiklik yaptık. Söz konusu bu oranı enerji kimlik belgesi 06 Haziran 2018 BDDK bulunan, enerji performansı 'A' sınıfı olan konutlar için yüzde 90, 'B' sınıfı olan konutlar için yüzde 85'e çıkartıyoruz. Söz konusu değişiklik en kısa sürede yürürlüğe girecektir." dedi.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, finansal sistemin ekonomik gelişme üzerindeki vazgeçilmez katkısı gibi doğal kaynakların da ülkeler tarafından ortaya çıkartılması ve verimli bir şekilde kullanılmasının önem arz ettiğini aktararak sözlerine devam etti: "Bu kapsamda düzenleyici ve denetleyici kuruluş olan kurumumuz finansal sektörün yaklaşık yüzde 87'sine denk gelen ve stratejik öneme sahip olan bankacılık sektörünün yerel ve uluslararası düzeyde güven duyulan yapısını koruması ve daha da geliştirilmesi için azami gayret göstermektedir. Bankacılık sektörünün kullandırdığı krediler 2,4 trilyon TL'ye erişmiştir. Bu tutardan enerji sektörü yaklaşık 150 milyar TL, madencilik sektörü yaklaşık 30 milyar TL pay almaktadır. Bu sektörler banka dışı finansal kurumlarımızın da yaklaşık 130 milyar nakdi kredi portföyünün yüzde 5'ini oluşturmaktadır." Bankacılık sektörünün mevduat ve katılım fonlarının 2 trilyon TL'ye yaklaştığını dile getiren BDDK Başkanı Akben, aynı dönemde sektörün toplam aktif büyüklüğünün 3,5 trilyona yükseldiğini ve sermaye yeterliliğinin ise yüzde 16 olduğunu ifade etti. Akben, yüzde 2,8 olan takibe dönüşmüş alacakların, aktif kalitesinin ne denli güçlü olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayarak, bunun aynı zamanda sektörün gelecekte yaşanabilecek şoklara karşı gücünü ortaya koyabileceğini söyledi.

BDDK Başkanı Akben, bankaların madencilik sektörüne kullandırdığı kredilerin sektörün toplam kredilerine oranı yüzde 1,2 olduğunu söylerek, "Bu elbetteki çok önemli bir seviye olarak görünmüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın milli ve yerli enerji konusundaki çalışmalarını takdir ve şevkle izliyoruz. Kendilerine bu konuda çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu. Akben, bankaların madencilik sektörüne kullandırdıkları kredileri genellikle proje finansmanı ve işletme sermayesi kredilerinin oluşturduğuna dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugüne kadar bankaların kredilendirme konusunda özellikle madenin büyüklüğü, niteliği ve benzeri hususları açıklayacak teknik danışman raporlarının eksikliği ile karşılaştıklarını gözlemlemekteydik. Kredilendirilecek rezervin ne olduğu, kalitesi, ne kadar süreyle işlenebileceği analizi büyük önem arz etmekteydi. Bu noktada doğru ve güvenilir verileri yansıtan teknik raporların, hazırlanmasının uzun vadede bankalardan sağlanacak finansmanın artması yönünde teşvik edeceğini görüyoruz. Güvenilir rezerv tahminine dayanarak hazırlanacak finansal raporlar bankaların madencilik sektörüne kullandıracakları krediler bakımından çok daha güvenilir ve öngörülebilir bir risk analizi yapmasına imkan tanıyacaktır. Bu durum ülkemizdeki madenlerin daha verimli şekilde işletilerek ekonomiye kazandırılmasını da sağlayacaktır. "BDDK Başkanı Akben, sektörün ihtiyaçlarına ilişkin olarak yöneltilebilecek taleplerin titizlikle değerlendirilerek gerekli adımların vakit geçirilmeksizin atılacağını ifade ederek sözlerini sonlardı.